Kategori Nocturum NY

Åkte i helgen tillsammans med några vänner på en kryssning till Åbo. Inget i mitt gäng var intresserad av alkohol utan vi tog en kryssning för att hinna umgås, äta god mat, prata och dansa.

Att vi erbjuds vin till billigt pris på restaurangen tycker jag inte är konstigt på en Åboresa. Däremot tycker jag servitörens kommentar ”Vad tråkigt!” är oprofessionell. Nu hade vi två luttrade före detta alkoholister i vårt sällskap som glatt förklarade att de redan druckit för mycket i sina liv så situationen avlöpte väl.

En timme in i måltiden sneglar jag på ett äldre par vid bordet bredvid. En sekund senare fullkomligt rasar den äldre damen ner på golvet. Min första tanke: Hjärtinfarkt! Min andra: ABC -Andning, Blödning, Chock! Vi och personalen rusar fram. Kvinnan är vid medvetande men fullkomligt lealös. Hon pratar bara finska så restaurangpersonalen får ta vid. Efter en stunds bökande stapplar hon med hjälp av sin man och personalen iväg från restaurangen. Hon var ”bara” full, så full att hon inte kunde sitta på sin stol och äta sin beställda middag.

På kvällen roar vi oss, dansar, dricker drinkar (alkoholfria) och skrattar och skojar. Sent går vi och lägger oss. På morgonen när jag och min man kommer till frukostmatsalen, i sista sekund, välkomnas vi av en servitör som säger ”Ett glas mousserande?”. Vi tackar artigt nej. Och jag tänker: vem vill ha ett glas mousserande vin till frukost. Vi kommer hem till kvällningen och har haft roligt. Precis som vi tänkt har vi ätit – närmast frossat – dansat, pratat och skrattat.

Så här dagen efter slår det dock mig att en kryssning av detta slag måste vara alkoholistens paradis.

En alkoholist på en Åboresa behöver inte smussla med flaskorna, ljuga om hur mycket han/hon druckit, skylla på att en kompis fyller 50 år, tugga tuggummi eller äta halstabletter för att dölja alkohollukten, manipulera och trixa för att serveras en återställare på morgonen eller fundera på hur ”festen” enklast ska fortsätta. Dragkärrorna köps färdiglastade i taxfreebutiken.

Det är alltså ”fritt fram” och lite till. Frågan är om det är en etiskt försvarbar affärsidé att erbjuda alkoholister ett paradis?

/Sofia Modigh

Senaste inläggen

Lämna en kommentar