Kategori Nocturum

Idag har jag haft e-postkontakt med barncancerfonden. Konversationen avsåg hur de jobbar med alkoholfrågan. Svaret var tydligt. Barncancerfonden jobbar inte med alkoholfrågan särskilt aktivt.

Jag tänker mig att man skulle kunna hitta två olika perspektiv på frågan om barncancer och alkohol. Dels att risken och känsligheten för sociala skador ökar för barn som lever med cancer, vilket gör att både risken för eget missbruk längre fram och känsligheten för missbruk i familjen blir större. Det andra perspektivet är det medicinska, nämligen att alkoholkonsumtion ökar risken för cancer.

Båda dessa perspektiv är lite långsökta. Vad jag vet så finns det ingenting som tyder på att de sociala skadorna pga alkohol skulle vara proportionellt större eller värre bland barn med cancer. Och de flesta barn dricker inte alkohol, var på alkohol inte kan vara en viktig orsak till att barn drabbas av cancer.

Som det idécenter i alkoholfrågor som vi är, skulle vi förstås önska oss att alla vred och vände på sina frågor ur ett alkoholperspektiv men får konstatera att barncancerfrågan nog är svår. Kopplingen mellan ”vuxencancer” och alkohol är desto tydligare, så vi fokuserar in oss där!

/Oskar

Senaste inläggen

Lämna en kommentar