Kategori Nocturum

Inom Islam är alkohol förbjudet. Det framgår tydligt i Koranen. Allah såg vilka problem alkoholen leder till och förbjöd alkoholen stegvis. Först införde han  restriktioner kring alkoholkonsumtion innan alkohol förbjöds helt. De flesta muslimer jag, Oskar Jalkevik, möter verkar inte reflektera särskilt mycket över alkoholfrågan och alkoholskador. Det är helt enkelt naturligt för dem att avstå. Det finns dock människor som i övrigt lever enligt Islam men som väljer att dricka alkohol. En del av dessa får problem med alkohol. Det finns en stor skam runt muslimer som dricker alkohol. Jag har träffat flera som sagt att de känner till exempel på detta men när jag frågat mera så svarar de avvikande.

För muslimer som flyttar från andra länder till Sverige kan mötet med alkoholen bli svår. Samtidigt som du vill integrera dig i samhället vill du inte anamma alkoholkulturen i landet som du har flyttat till. Många muslimer som jag har pratat med upplever att alkoholfrågan är svårare än exempelvis grisfrågan. Den som tolkar religionen strikt ska inte förse andra personer med alkohol och inte dela bord med som personer som dricker alkohol. Varje muslim hanterar förstås detta på olika sätt. Men det öppnar upp för problem vid exempelvis fest på jobbet eller när kollegor ska samla till presenter till någon som fyller jämnt.

Alla muslimer jag har träffat har ifrågasatt begreppet alkoholfritt. På Systembolaget finns det alkoholfria drycker med upp till 0,5 volymprocent. Inom IOGT-NTO och andra nykterhetsorganisationer dras gränsen vid 2,25 volymprocent. Muslimer har svårt att förstå detta och vill dra sin gräns vid 0,0.

Muslimska organisationer opinionsbildar inte så mycket i alkoholfrågan men gör ändå skillnad genom att vara nyktra. Om risken för att få alkoholproblem är lika stor bland muslimer som övriga befolkningen (cirka 10 %) så är det tusentals färre missbrukare tack vare att en så pass stor grupp väljer att avstå alkohol. Intresset för att lära sig mera om alkohol, opinionsbilda eller bli medlem i en nykterhetsorganisation är förhållandevis lågt. Lite som om någon blir inbjuden att bli medlem i en förening för oss som borstar tänderna; de flesta tycker sig nog kunna sköta sin munhygien utan att vara medlem i en förening.

Senaste inläggen

Lämna en kommentar