Kategori Nocturum NY

Har varit en vecka på Kuba. Ett fattigt land där diktaturens järngrepps märks tydligt även för en relativt oinsatt person som jag.

Som vanligt när jag är på resande fot betraktar jag även den lokala alkoholkulturen. Som västerlänning är man van att dels se alkoholreklam, dels att möte alkohol åtminstone i samband med krog- och restaurangbesök.

För min del som nykterist krävs ibland visst finlir på nya ställen för att på ett artigt sätt kunna avstå alkohol utan att för det gå omkring och vara törstig.

På Kuba visade det sig vara ett väldigt litet problem. Romen som Kuba är så känt för fanns förvisso till försäljning i s.k. dollarbutiker men i övrigt såg man inte alls mycket av den. Likaså fanns ingen alkoholreklam över huvud taget – helt enkelt för att all reklam (utom politisk propagande) är förbjuden.

Under mitt vistelse där besökte jag en hel del restauranger. Inte på någon ställe höjdes ett ögpnbryn över att jag heller ville dricka deras lokala Coca-Cola än någon alkoholhaltig dryck. Behövde heller inte oroa mig för att den mycket goda apelsin- och mangojuicen var spetsad.

På stan såg jag endast vid ett tillfälle två unga män dricka sprit och endast en person av uteliggarkaraktär. Kuba var alltså tämligen alkoholfritt.

Trots friheten från alkohol må jag säga att förtrycket, polisnärvaron och totalitarismen väger till Kubas nackdel. Ett gammal talesätt i nykterhetsrörelsen äger fortfarande sin giltighet: Hellre en full demokrat än en nykter fascist.

Senaste inläggen

Lämna en kommentar