Kategori Nocturum NY

Häromdagen mötte jag en skara människor och pratade om folkomröstningar med dem. Jag nämnde att den allra första folkomröstningen i Sverige handlade om ett totalförbud mot alkohol och en person utbrast ”Jag tycker att alkohol ska förbjudas idag!”

Tidigare idag fann jag ett citat av USA:s första president, George Washington. Han lär ha sagt ”Refrain from drink which is the source of all evil–and the ruin of half the workmen in this Country.” 

Dessa två citat sammantaget fick mig att fundera över dagens svenska nykterhetsförespråkare och -rörelse. Vad används egentligen för retorik, och vilket är det högsta målet med verksamheten och organiseringen?

I början av 1920-talet var ett förbud en reell verklighet. Det infördes i Chicago och nästan hälften av Sveriges befolkning röstade för ett förbud även här. Men sedan dess har nykterhetsrörelsen gjort en resa. IOGT-NTO pratar om en värld där alkohol och andra droger inte hindrar människor från att leva ett fritt och rikt liv – men det säger inget om att alkohol inte ska finnas. Det pekar inte heller ut alkoholen som en fiende eller roten till allt ont. MHF har idag inget nykterhetskrav utan ett måttlighetskrav för sina medlemmar och medlemmar i UNF och övriga IOGT-NTO-förbund lovar bara att dricka mindre än 2.25 vol%. Någonstans måste samtalet alltså ha börjat handla om minskad totalkonsumtion och att det är bättre att sänka konsumtionen än att ta bort alkohol. När och varför hände detta?

Och vem eller vilka driver frågan om ett totalförbud från alkohol idag? Är det något de muslimska föreningarna i landet skulle kunna sluta upp kring? Och finns det i så fall något intresse bland andra organisationer att haka på?

Senaste inläggen

Lämna en kommentar