Kategori Nocturum NY

Igår besökte jag Sveriges unga muslimers konferens i Stockholm. När samhället i övrigtnstår stilla så passar unga muslimer på att vara så aktiva dom bara kan.

Jag höll en föreläsning om alkohol med lite drygt 50 åhörare. Dom fick massa fakta på bordet och vi fick en del diskussion. Dels klassiska frågor som ”vad gör jag om min kompis dricker för mycket” men också om man kan påverka i alåkoholfrågan. Många menar att de gör skillnad med sin egen nykterhet.

Men alkoholfrågan är inte så viktig för muslimerna upplever jag. Den är så självklar i religionen. Tänk dig om någon ville starta en kampanj för att alla ska borsta tänderna, så tycker man det är en bra kampanj, men kanske lite för onödig och självklar för att man ska vilja engagera sig i det.

MEN samtidigt visar det sig att många av åhörarna tror att det finns alkoholkonsumtion och missbruk även bland muslimer. Hur ska man hantera detta? Hur når man de barn som far illa i dessa familjer.

EN ÅHÖRARE belyste problemet med exempelvis jobbmiddagar. Som muslim ska man inte sitta tillsammans med andra som dricker alkohol vilket är problematiskt. Det blir lätt att man stannar hemma. Kan fler alkoholfria miljöer vara ett sätt att förbättra integrationen med mellan muslimer och icke-muslimer?

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar