Kategori Nocturum NY

Förra veckan besökte jag det särskilda boendet Bergsjöhöjd i Göteborg. För att få bo där krävs att man har ett aktivt alkoholmissbruk. 129 missbrukare under ett och samma tak.

Bergsjöhöjd innebär en enorm möjlighet för de boende. Troligtvis hade många av dem bott på gatan eller varit döda, ifall de inte fått möjligheten att flytta in här. Utgångspunkten är att alla, inklusive missbrukare, ska få ett värdigt slut av livet. Något som tyvärr inte alltid är självklart i samhället.

Men hur går det till?

Till skillnad från ett annat boenden som jag har besökt så anordnar inte Bergsjöhöjd pubkväll en gång per månad. Personalen köper inte ut alkohol till de boende och det är bara lagliga droger som är tillåtna, och då enbart i de boendes egna lägenheter. När det nu blir tillåtet för äldreboenden att ha alkoholservering utan serveringstillstånd så kommer inte Bergsjöhöjd använda den möjligheten. Eftersom att man inte får servera alkohol till missbrukare så är det liksom ingen idé att ha någon alkoholservering då det inte finns någon som man får servera.

Personalen på Bergsjöhöjd är till största del undersköterskor som löpande får intern vidareutbildning om alkohol. Det är en nödvändig kunskap för att göra ett bra jobb. Nyckelfaktorn för det goda arbetet ligger dock i attityderna, inga pekpinnar. Många av de boende har ett långvarigt missbruk bakom sig och har mött väldigt negativa attityder från samhället. På Bergsjöhöjd ser personalen till allas människovärde och moraliserar inte över de boendes missbruk. Man förbjuder ingen att dricka alkohol men använder motiverande samtal som en metod för att försöka minska alkoholkonsumtionen hos de boende. ”Skulle det inte vara bra att ta det någon annan dag?” kan man säga till en boende som egentligen verkar lite för trött för att ta sig till Systembolaget.

Samhället runt omkring är positiva. Inga grannar har klagat. Tvärt om hjälper de ofta till ifall de ser att någon av de boende har fastnat i backen på väg upp till boendet.

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar