Kategori Nocturum

Enligt Reuters Life har den alkoholrelaterade dödligheten i England mer än fördubblats på 16 år. Uppgifterna kommer från The Office of National Statistics och visar att dödligheten har ökat från 4023 år 1992 till 9031 år 2008.

Den ideella organisationen Drinkaware menar att oansvarigt drickande är ett stort och kostsamt problem i England trots regeringens ansträngningar att utbilda bort och slå ner på intensivkonsumtion och billig sprit.

Definitionen av alkoholrelaterad dödlighet skiljer sig mellan länder. I Sverige säger statistiken att mellan 5000 och 7000 (www.can.se) personer dör av alkohol varje år. Det intressanta med siffrorna från England är inte att jämföra dem med våra utan att ökningen är så dramatisk. Tänk om siffrorna hos oss skulle ökat till 10000 eller 14000?

Alkoholrelaterad dödlighet handlar om dödsolyckor i trafiken, om dödsmisshandel, om levrar som till slut ger upp och om självmord och mord. Elände som vi varken vill råka ut för själva eller vill ska drabba våra anhöriga. Vi kan ibland behöva påminna varandra om det djupt tragiska med alkohol så vi inte förlorar oss i teknikaliteter och statistik.

/Sofia

Senaste inläggen

Lämna en kommentar