Kategori Nocturum NY

Igår besökte jag Spritmuseum, för att undersöka vad de har för perspektiv på alkoholfrågan.

Museet öppnades 2012, delvis som en efterföljare till Vin- och Sprithistoriska Museet vilket var mer eller mindre ett företagsmuseum för Vin&Sprit AB. Men detta nya museum, som finns på Djurgården i Stockholm, har nu istället ett uppdrag att fokusera mer på det mänskliga beteendet. De säger sig vilja visa upp både den lust och det lidande som alkoholen väcker hos svenskarna.

Utöver själva museidelen finns en konsthall där en del utgörs av Absolut Art Collection, det vill säga bilder föreställande den berömda flaskan. Kronan på det verket är Andy Warhols verk. Men det finns också annan konst, inklusive videoinstallationer, som visas i olika utställningar.

När vi kommer till själva spritmuseet har de just nu två utställningar. Den ena handlar om öl, och presenterar hur denna dryck har utvecklats från historisk tid till dagens microbryggerier och förutspår att det hetaste framöver kommer att vara sur-öl. Besökarna uppmuntras att ta till sig informationen genom att det finns ett öl-quiz att fylla i. Som belöning går det att få en I <3 ÖL-pin i kassan efter besöket. Det går också att dofta på malt och humle för att se hur de olika sorterna ger ölet karaktär.

Den andra stora utställningen handlar om spritlandet Sverige, vilken ska porträttera just det som är Spritmuseums fokus – det bitterljuva förhållandet svenskarna har till alkohol. Det är en årstidsresa där flera olika sinnesintryck används för att få en helhetsupplevelse. Det går att dofta på olika essenser av smaksättning på sprit, till exempel fläder, dill och pomerans. Det går att titta på videor och höra människor berättar om vad de inte gillar och inte gillar för alkoholhaltiga drycker. Det går att ligga i en mjuk bädd som ska illustrera en snödriva som det är bäst att inte somna i om vintern. Det finns också filmer som ifrågasätter alkoholnormen – när är det okej att dricka på olika platser (såsom flygplatsen, i tunnelbanan, på jobbet eller på förskolan) egentligen? Det finns också olika föremål utplacerade för att få besökarna att fundera över alkoholen i relation till olika saker, som en jaktbössa eller en spritsamovar. En husvagn är uppställd och där inne spelas snapsvisor. På en tv-skärm visas händelseförloppet under en kräftskiva där det dricks mycket alkohol.

Även om utställningarna på Spritmuseum kändes genomarbetade och varken direkt glorifierade eller fördömde alkoholen, kändes de oväntat…menlösa. De väckte inte särskilt starka reaktioner alls, vilket jag ändå hade förväntat mig. Kanske vågar de inte provocera så mycket åt endera hållet för att passa en bred publik, men lite mer edge hade definitivt varit spännande.

 

Senaste inläggen

Lämna en kommentar