En viktig del av verksamheten inom Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkbildning är våra seminarier. De spänner över en rad olika områden. Syftet är att som deltagare både få nya perspektiv och själva bidra med sina åsikter och tankar om ämnena. Seminarierna hålls ca 2-4 gånger per termin. Alla våra möten och seminarier är både digitala och fysiska och går att se i efterhand på vår sida på Facebook. Blir medlem eller följ vårt nyhetsbrev för mer info.

19 september 2022 – kl 11.30-13.00

Ska vi Rusta upp eller ner för att uppnå fred?

Plats: Digitalt och på Solidaritetshuset, biblioteket på bottenplan, Tegelviksgatan 40
Mat: Det bjuds på lunch till anmälda som är på plats fysiskt. Vid avanmälan senare än 48 timmar innan seminariet eller no show debiteras 150 kronor.

Om evenemanget:
Ryssland krig och invasion av Ukraina har påverkat den nordiska säkerhetspolitiken. Svenska regeringen har skickat in en Natoansökan och inväntar ännu på att godkännas alla alla medlemsländer. Ett Natomedlemskap som har fått stöd av fler svenskar. Samtidigt har regeringen som mål att försvarsbudgeten ska öka till 2 procent av BNP fram till 2028. Skatten på alkohol höjs för att finansiera de ökade försvarsutgifterna och Magdalena Andersson meddelar svenskar att göra en god gärning genom att ta en öl på fredagen. Det finns även rörelser från andra håll som anser att Sverige borde hålla sig ifrån Nato och att Sverige istället ska rusta ner det militära försvaret för att uppnå fred. För att förstå vilka perspektiv som finns och vad argumenten för och emot är har vi bjudit in ett gäng med experter som ska hjälpa oss förstå frågan mer.
Deltagare:
-Peter Gustavsson, Ledarskribent på Aftonbladet
-Kerstin Bergeå, Ordförande, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
-Jonathan M. Feldman, Associate Professor, Department of Economic History & International Relations, Stockholm University
Fler deltagare kommer att tillkomma.
Moderator: Farida al-Abani, Generalsekreterare för Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkbildning
Anmäl dig senast 16 september ifall du önskar få lunch på plats.