Kategori Nocturum

I arbetet med alkohol och äldreomsorg har jag inte mött någon som jag upplever har uppmärksammat frågan på samma sätt som Nocturum gör. Det finns förstås enskilda som jobbar med problematiken, men ingen som riktigt uppmärksammar den extern. Jag har fått höra mycket klokskap från människor som jag mött, men ingen av dem har hittills startat ett liknande arbete som vi gör.

När jag slösurfade här om dagen ramlade jag av en slump över ett akademiskt seminarium om alkohol där forskaren Evy Gunnarsson skulle prata om ämnet alkohol inom äldreomsorg. Efter att ha haft kontakt med henne och vi hört och läst varandras texter i ämnet så tycks det som att vi ser ungefär samma problem kring frågeställningen. Åldersdiskriminering, synen på att tillhandahålla alkohol till missbrukande äldre var två exempel på detta.

Personalen på golvet inom äldreomsorgen står inför tuffa utmaningar när de ska hantera alkoholproblem hos äldre, utan någon kompetens om detta. Problemet lär växa då alkoholkonsumtionen bland äldre har ökat.

Tyvärr finns det väldigt lite forskning på ämnet. Ingen vet egentligen hur problemet ser ut och vilka som är de effektiva lösningarna. Istället blir det många antaganden. Evy nämnde exempelvis att man ibland inte erbjuder missbruksvård till äldre i tron att den inte fungerar på äldre, något som kanske inte stämmer.

Evy Gunnarsson kommer vara en av paneldeltagarna på vårt seminarium 19/9 om alkohol i äldreomsorgen. Snart är hela programmet för seminariet klart. Skicka ett e-brev till info@nocturum.se om du vill få en inbjudan.

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar