Kategori Nocturum

Vi tänker oss kanske att exponering gör att människor blir mer försiktiga med sitt beteende, i synnerhet det negativa beteendet. När det finns en ökad sannolikhet för att det man gör upptäcks så tänker man sig kanske för mer innan man gör pinsamma eller dumma saker. Det tycks finnas exempel på motsatsen. Allt från att man gör pinsamma ageranden, till  grova våldsbrott, kan förstärkas av exponeringen. Filmerna hamnar kanske på Internet och blir ett sätt att hävda sig och visa upp hur cool man är. Människor har i alla tider velat hävda sig och visa vem man är, ibland på ett destruktivt sätt. Nu sker det även på sociala medier. Istället för att bara bli påhejad av kompisar på plats så blir man även påhejad av ännu fler människor över Internet.

I en del umgängeskretsar kan ett pinsamt fyllebeteende öka statusen i gruppen, exponeringen på Internet blir då ett sätt att stärka sin position i gruppen. Bilder, filmer, statusuppdateringar från sig och andra är exempel på detta. Detta är förstås inte en allmängiltig tes utan gäller i umgängeskretsar där ett pinsamt eller negativt beteende premieras.

Vad tror du? Kan det finnas sammanhang där exponeringen har denna omvända effekt på vårt agerande? Kom och diskutera med oss på vårt seminarium om alkoholen i exponeringssamhället.

Måndag 15 april klockan 18:30 – 20:30 eller Onsdag 17 april klockan 13:00 – 15:00 på Bryggsalen nära Odenplan i Stockholm.

Klicka här för att anmäla dig eller läsa mera om seminarierna

Senaste inläggen

Lämna en kommentar