Kategori Nocturum NY

Arbetet med Nocturums spår ”alkoholen 2022” rullar vidare. Jag har genomfört fokussamtal i ämnet samt träffat några ytterligare personer och diskuterat framtiden med. Håller på att boka in fler personer för att bredda perspektiven.

De fyra frågeställningarna är:

  • Alkoholförsäljningen 2022, finns alkoholmonopol kvar som idag?
  • Missbruksvården 2022, mer/mindre/annorlunda substitut?
  • Dryckesmönster 2022, spritbälte eller kontinentala dryckesvanor?
  • Knarket 2022, är det tillåtet?

Metodiken är att identifiera vilka faktorer som påverkar dessa fyra frågor. Sedan ska man identifiera vilka underfaktorer som påverkar faktorerna. Sedan sträcker man upp fingret i luften och försöker se åt vilket håll de olika faktorerna rör sig idag. Sedan gissar man vad detta innebär på tio års sikt. Det är förstås en förenkling av metodiken, men i grova drag går det till så.

En sak jag inser är att de fyra frågeställningarna hänger ihop mer än jag först trodde. Synen på substitutionsbehandling hänger nära samman med synen på narkotika. Även när vi diskuterade dryckesmönster så kom vi in på narkotikan. Kan det vara så att utbredningen av framför allt Cannabis kan leda till att vårt förhållningssätt till alkohol förändras? Vår syn på alkoholmonopolet påverkas förstås av hur människor dricker alkohol. Hur ”farligt” respektive ”fint” vi uppfattar det. Även vid samtal om narkotikaliberalisering kommer alkoholmonopolet in. Kanske är det så att Systembolaget om tio år säljer Cannabis istället för vin och öl?

Frågorna är många. Vilka faktorer tror du kommer påverka dessa fyra frågeställningarna? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar