Kategori Nocturum

Inom Nocturums spår Alkoholen 2023 ska vi skapa diskussion om hur tre stycken alkoholrelaterade frågor kommer att utvecklas på tio års sikt. En av frågorna är ”Hur kommer alkoholskatten i Sverige ha förändrats fram till år 2023?”

Från att ha haft en diskussion om att sänka alkoholskatter så föreslår regeringen nu att skatten på alkohol ska höjas en aning. Det är ett trendbrott i svensk alkoholpolitik sett i ett 20-års perspektiv. Höjden på alkoholskatten påverkas framför allt av det parlamentariska läget. Under slutet av Socialdemokraternas regeringsperiod ville Socialdemokraterna sänka alkoholskatten. Idag tycks Socialdemokraterna dock ha svängt i den frågan.

Effekterna av den nu föreslagna skattehöjningen blir också avgörande för hur politiken vill fortsätta att förändra alkoholskatten. Hur påverkas konsumtionen, skadorna, privatinförseln och smugglingen? Den föreslagna skattehöjningen är förhållandevis liten så kanske inte effekterna hinner bli tillräckligt tydliga för ens på längre sikt. Jämför med Finlands mer kraftfulla sänkning (och sedan höjning) av alkoholskatten vars effekter blev tydligare.

Kristdemokraterna är det alliansparti som drivit skattehöjningen hårdast. Partiet har historiskt hållit sig kvar i riksdagen trots dåliga siffror mellan valen. En alliansregering utan Kristdemokraterna skulle kunna leda till en lägre alkoholskatt.

Vad tänker du om alkoholskattens utveckling på tio års sikt? Hör av dig om du vill diskutera. Du är även välkommen på vårt seminarium 29:e november där vi kommer diskutera frågan.

Klicka här för att läsa mer om spåret ”Alkoholen 2023”

Klicka här för att läsa mer om och anmäla dig till seminariet ”Alkoholen 2023” fredag den 29:e november

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar