Kategori Nocturum

I arbetet med frågan om barnbarn till missbrukare träffade jag för en tid sedan Frank Åkerman som är generalsekreterare på Hela Människan. Väl på mötet fick jag också veta att han utgör mellangeneration i en ”barnbarn till missbrukar släkt”. Frank är uppväxt i ett missbrukarhem och vi samtalar om hur detta har påverkat hans barn.

Franks barn var i nedre tonåren när de träffade sin farfar för första gången. Det var Frank som ville ha det på det sättetutifrån att barnen frågade efter farfar. Men även Franks pappa var kanske mest nöjd med den ringa kontakten med barnbarnen då han skämdes för sitt missbruk.

Franks barn har varit oroliga för alkoholen under sin uppväxt. De kollade alkoholstyrka på eventuella ölburkar som fanns hemma. De ville inte att pappa skulle bli som farfar. Idag dricker barnen lite alkohol men de är återhållsammaeller dricker inte alls. De vet att missbruket finns i generna.

Frank dricker inte alls alkohol. Under barnens uppväxt avstod han för att alltid kunna finnas tillgänglig för barnen. Han kom alltid och hämtade dem på stan när det behövdes. Kontakten med sin pappa avslutade han för att inte behöva uppleva svek gång på gång.

Kommuner är dåliga på att ge stöd till vuxna barn till missbrukare. Där missas en viktig del i det förebyggande arbetet. En vuxen barn till missbrukare som inte har bearbetat sina känslor har större risk att föra vidare det dysfunktionella beteendet på sina egna barn.

Kom gärna och fortsätt diskutera ämnet tillsammans med oss på vårt seminarium 18 april.

Klicka här för att se inbjudan till seminariet 18 april

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar