Kategori Nocturum NY
Sofie fotograferas förnedrande efter att ha blivit medvetslös vid sin första fylla

Sofie fotograferas förnedrande efter att ha blivit medvetslös vid sin första fylla

Vid ett samtal jag nyligen hade om alkoholen  i exponeringssamhället så nämndes filmen Hipp Hipp Hora. Filmen, som kom på BIO i januari 2004, visar ett tidigt exempel på när exponering i alkoholsammanhang blev negativt. Detta före kameramobiler var varje tonårings ägodel och före sociala mediernas genombrott. De förnedrande bilder som tas på Sofie vid hennes första fylla, och som slutligen hamnar hos hennes pappa, sprids via papperfoton. Att exponeras under alkoholpåverkan upplevs i många sammanhang som positivt för den som exponeras. Det kan trigga till en ökad konsumtion och ett överdrivet fyllebeteende när ens handlingar visas upp. Alkoholexponering behöver inte vara negativt.

I Sofies fall är det förstås negativt. Att detta är en tragisk tonårsfylla är uppenbart och behöver inte diskuteras. Det intressanta med filmen är att den ligger före sin tid vad gäller alkoholens roll i exponeringssamhället. Det vi kallar för exponeringssamhälle med ökad övervakning och exponering i sociala medier var precis i sin inledning. Fotografering i sig var ingen nyhet men kameror fanns inte överallt och det Sofie fick uppleva var inte alls särskilt vanligt. Fotografering förknippades i större utsträckning med arrangerade sammanhang där man ställde upp sig och gjorde sig i ordning för fotograferingstillfället.

Vilka blev då konsekvenserna för Sofie? Det får vi aldrig riktigt veta eftersom att filmen tog slut. Men troligtvis blev hon en av de första ungdomarna som den hårda vägen fick lära sig att exponeringssamhället är här för att stanna. Den som själv har blivit utsatt för någonting tenderar att bli mer uppmärksam framöver. Sofie kommer säkert vara mer försiktig både med sina alkoholvanor men framför allt hur dessa kan komma att exponeras. Idag hade bilderna troligtvis spridits långt utanför Ekebyholms skola.

För egen del ägde jag 2004 en kamera som var lite större än ett VISA-kort och som tog bilder med dålig kvalitet. Det ansågs förstås kontroversiellt. Vid några tillfällen tog jag bilder med den utan att berätta det. Det var okontroversiella bilder men när jag sedan berättade om bilderna så fick jag, liksom Sofie, känna av att vi nog var lite före vår tid vad gäller exponeringssamhället.

Slutligen: Detta är ett negativt exempel på alkoholens roll i exponeringssamhället. Den ökade exponeringen bär förstås med sig många positiva effekter också. Dessa återkommer vi till.

Vill du vara med och diskutera alkoholen i exponeringssamhället? Kom på något av våra seminarium i april.

Tillfälle 1: Måndag 15:e april klockan 18:30 – 20:30
Tillfälle 2: Onsdag 17:e april klockan 13:00 – 15:00
Plats: Bryggarsalen. Norrtullsgatan 12 N (tunnelbana Odenplan)

Klicka här för att anmäla dig till något av seminarierna

Klicka här för att läsa mer om Nocturums arbete med alkoholen i exponeringssamhället

Senaste inläggen

Lämna en kommentar