Kategori Nocturum

I igår gjorde jag terminens sista besök inom äldreomsorg. Jag besökte det boende som jag egentligen kanske borde ha börjat med. Boendet Gamlebo i Stockholm riktar sig till äldre hemlösa som har ett aktivt alkoholmissbruk. Iden kommer från boendet Bergsjöhöjd i Göteborg.

Klicka här för att läsa tidigare blogginlägg om Bergsjöhöjd.

På Gamlebo finns plats för 29 boende, det är till större del män men det finns dock en tendens till att fler och fler kvinnor är i behov av äldreomsorg för missbrukare. Utgångspunkten är att se varje individ utifrån dess förutsättningar. Personalen är inga missbrukarevårdare, inga vakter och inga förmyndare utan ska hjälpa de boende att få en så positiv tillvaro som möjligt. Det är tillåtet för de boende att dricka alkohol på Gamlebo så länge den är lagligt införskaffad. Personalen köper inte alkohol till dem, men följer med dem och handlar om det behövs. Men de handlar själva.

Trots att det är fritt fram att dricka alkohol på boendet så minskar många sitt drickande och en del slutar helt. Siw Bringetun som är verksamhetsledare på Gamlebo tror att tryggheten och respekten som man ger till de boende, är det som gör att många lugnar ner sig med sitt drickande. Man kanske har inte har haft en permanent bostad på väldigt länge utan flyttat runt mellan kompisar, fängelse och gatan, att då få en trygg plats dit man alltid är välkommen hem, även när man är mycket berusad, kan bidra till att man väljer att dricka mindre.

Gamlebo drivs av Attendo. I senaste numret av Attendos personaltidning var det ett reportage om Gamlebo. Du hittar det på sidan 6-10 på länken nedan.

Klicka här för att se senaste numret av Attendos personaltidning Attityd

Kom gärna på vårt seminarium 19 september och var med och fortsätt diskutera alkohol i äldreomsorg!

Klicka här för att se inbjudan till seminariet

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar