Kategori Nocturum

Här om dagen pratade jag med Karin. Ett av många barnbarn till missbrukare. Hennes pappa är nykterist och mamman är ”normalkonsument” av alkohol.

Mormor drack mycket alkohol när mamma var i tonåren. Karin har inga egna minnen från när mormor varit alkoholpåverkad och hon har där med inte tagit en direkt skada av mormors missbruk. Där emot indirekt.

Karins mamma är det som kallas för vuxet barn till missbrukare. Hon har inte fullt ut bearbetat de upplevelser hon har som barn till missbrukare.  Det var heller inte genom mamma som Karin, i vuxen ålder, fick veta om mormors missbruk. Detta har lett till att relationen mellan Karin och hennes mamma har påverkats.

Karin förstod tidigt att någonting inte var som det ska. Hon kände att släktrelationerna på den sidan var kallare och olustigare. Mormor och morfar gled isär när mormor söp. Medan Karins mamma närmade sig morfar så valde andra syskon mormor.

Det bästa hade varit ifall Karins mamma fått stöttning som ung. Grupper för barn till missbrukare var troligen inte uppfunna då och det var heller ingen annan runt mamma som fångade upp henne för att hjälpa henne att bearbeta det hon varit med om. Istället har hon fått bearbeta sina känslor själv. Detsamma gäller säkerligen många fler i samma generation som växt upp med missbruk. Konsekvenserna av detta spiller över på barnbarnen till missbrukaren.

Senaste inläggen

Lämna en kommentar