Kategori Nocturum NY
Lennart Johansson

Lennart Johansson

Igår var jag i Växjö och träffade Lennart Johansson som är författare till boken Staten, Supen och Systemet. Lennart är en av paneldeltagarna vid seminariet Alkoholen 2022 den 1:a mars (ja, det går fortfarande bra att anmäla sig). Att Lennart är historiker gör att det framtidsspanande samtalet ännu mera intressant. Vi sitter och resonerar om hur de svenska dryckesmönstrena kommer att utvecklas fram till år 2022. Det är en fråga som är svårt att ge något säkert svar på, men väldigt enkel att resonera och tänka fritt om.

Lennart lyfter fram två individfaktorer som påverkar dryckesmönster: Klass samt stad/landsbygd. Observera att följande beskrivningar baseras på generaliseringar. Den som har ett tjänstemannajobb har generellt större möjlighet att styra sina arbetstider och kan exempelvis ta lite sovmorgon på en vardag. Inom arbetaryrken krävs det normalt att man är pigg och allert under hela arbetsveckan och att man kan börja tidigare på morgonen. Helgerna blir då den tid som man kan dricka alkohol utan att det påverkar arbetet. Det tycks också finnas samband som visar att det finns skillnader i dryckesmönster mellan storstäder och mindre samhällen, förstås med undantag, men generellt.

Den pågående samhällsomvandlingen med ökad urbanisering och fler och fler kunskapsbaserade yrken kan då vara en faktor som leder till ett ökat kontinentalt drickande. Intresset för dryckerna som sådana blir viktigare än den kraftiga berusningseffekten.

Det finns förstås många fler faktorer som kan påverka dryckesmönstren. Kom och diskutera dessa med oss på seminariet Alkoholen 2022 den 1:a mars.

Klicka här för att läsa mer om Lennart Johansson

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar