Kategori Nocturum

Vad beror alkoholmissbruk på och vad kan samhället göra åt det? Det är en ”never ending discussion” som har pågått under en lång tid. I Sverige har det varit ett stort fokus på sociala och psykologiska faktorer, både när det gäller hur alkoholmissbruk kan förebyggas och hur människor ska kunna hjälpas ur ett missbruk. Det finns även många medicinska inslagen i arbetet med att hjälpa alkoholmissbrukare. Antabus användes i Sverige redan på 50-talet. Många företag och forskargrupper runt om i världen jobbar för att hitta medicinska metoder för att behandla alkoholmissbruk och dess konsekvenser.

Nocturum undrar: Vad händer med alkoholfrågan om/när dessa lyckas? Minskar eller försvinner behovet av de traditionella alkoholförebyggande metoderna? Kommer kognitiva behandlingsmetoder och självhjälpsgrupper försvinna? Eller kommer dessa att leva sida vid sida med nya medicinska metoder? Kommer det fortfarande finna sett behov av en restriktiv alkoholpolitik?

Detta kommer Nocturum jobba med under våren 2014 i spåret vi kallar för Life science. Vi hoppas kunna föra diskussioner och få intressanta inputs från många olika håll. Hur ser exempelvis dem som forskar på nya medicinska metoder mot alkoholmissbruk på medicinernas påverkan på alkoholpolitiken?

Klicka här för att läsa alla Nocturums blogginlägg i ämnet Life science

Klicka här för att se inbjudan till lunchsamtal om Life sciene 7:e maj

Syfte:

Att diskutera hur medicinska framsteg inom alkoholområdet påverkar individernas och samhällets förhållningssätt till alkoholfrågan.

Frågeställningar:

  • Vad händer om/när vi kan bota alkoholism med ett piller?
  • Vad händer om/när vi har hittat alla ”alkoholistgenerna”?
  • Vad händer om/när vi kan hitta individens säkra alkoholkonsumtionsnivå?
  • Vad händer om/när metoderna för att dämpa bakfylla blir tillräckligt bra?

 

Senaste inläggen

Lämna en kommentar