Kategori Nocturum
Magnus Jägerskog, IQ

Magnus Jägerskog, IQ

En av de medverkande på Nocturums seminarium Alkoholen i Exponeringssamhället 13/9 är Magnus Jägerskog, VD på IQ initiativet. I måndags träffades jag och Magnus och diskuterade hur alkoholen skildras av användarna själva i sociala medier.

IQ har gjort en undersökning där de bland annat ställt frågan om hur vanligt det är att vänner delar alkoholrelaterad information på Facebook och hur vanligt det är att få förslag om att gilla sidor/event om alkohol på Facebook. Undersökningen visar att åldersgruppen 18-24 är kraftigt överrepresenterad när det gäller att exponeras för användargenererad alkoholinformation på Facebook.  Människor i den åldersgruppen exponerar alltså sina alkoholvanor i sociala medier i större utsträckning. Källa: IQ:s alkoholreklamrapport 2013:2, sida 10 och 11.

Detta är exempel på hur marknadsföring av alkohol på sociala medier kan bli en hybrid mellan reklam och användargenererad information. Företagen konstruerar sin marknadsföring i sociala medier så att den ska uppfattas som tips från vännerna. Magnus berättar att även den typen av marknadsföring kan vara olaglig.

Magnus och hans kollegor följer vad som skrivs om alkohol i olika medium. Det alkoholrelaterade innehållet i sociala medier kan te sig olika. Magnus bild är att det till största del är positivt laddat material i form av text, bilder och ibland videoklipp. I vissa sammanhang kan även en uppdatering om bakfylla uppfattas som positiv då den lyfter fram alkoholen som för vissa är en positiv statussymbol även i större mängder. På seminariet kommer Magnus berätta mer om vad IQ ser för tendenser på hur alkohol skildras av användare i sociala medier.

Kom på Nocturums seminarium 13:e september och lyssnar när Magnus och fler diskuterar alkoholens roll i sociala medier.

/Oskar Jalkevik

Klicka här för att anmäla dig till seminariet ”Alkoholen i exponeringssamhället” 13:e september i Stockholm

Klicka här för mer information om seminariets frågeställningar

Klicka här för att följa seminariets event på Facebook

Senaste inläggen

Lämna en kommentar