Kategori Nocturum

I måndags besökte jag Nämndemansgårdens behandlingshem i Blentarp utanför Sjöbo.  Där träffade jag Torbjörn Johannesson som jobbar med att arrangera Nämndemansgårdens anhörigveckor. Vi satt i två timmar och resonerade kring frågan om barnbarn till missbrukare.

I arbetet med anhöriga till missbrukare så kollar inte Nämndemansgården på alkoholen utan på det runt omkring, på det dysfunktionella som uppstår i familjer där det exempelvis finns eller har funnits ett missbruk. Dysfunktionaliteten, exempelvis att familjen aldrig pratar om känslor, kan följa med i flera generationer även om missbruket inte finns med i nästa generation. Det är ett av många exempel på hur barnbarn till missbrukare kan drabbas, även om de inte ens lever med eller har träffat den missbrukande far-/morföräldern. Utöver att komma ur de missbruk som finns i familjen är det lika viktigt att inte föra dysfunktionella beteenden vidare.

Det kan också få andra konsekvenser. Föräldrar måste våga prata med sina barn och berätta hur det är. Många föräldrar kan säga ”morfar orkar inte träffa dig för du är så busig” istället för att säga sanningen, nämligen att familjen inte kan träffa morfar på grund av hans missbruk.

Alla inblandade behöver få hjälp var för sig och med sina problem. Missbrukaren ska få hjälp att sluta missbruka (om den så önskar) men även dessa anhöriga behöver få hjälp att återgå till ett vanligt liv. Varje vecka anordnar Nämndemansgården anhörigveckor där anhöriga till missbrukare får jobba med sig själva. Nästan varje vecka är det deltagare som inte har en missbrukande förälder eller partner utan som är just barnbarn till missbrukare.

Under våren kommer Nocturum anordna ett seminarium om barnbarn till Missbrukare där Torbjörn kommer att medverka.

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar