Kategori Nocturum

Förra veckan pratade jag med Markus som är engagerad i ACA, Adult Children of Alcoholics, en förening för vuxna barn till missbrukare. I vårt samtal representerade han sina egna åsikter och inte föreningens.

Ingen av Markus föräldrar har ett alkoholmissbruk. Ändå betyder ACA väldigt mycket för honom. I sitt släktträd hittar han många alkoholmissbrukare och han märker av att sjukdomen finns där. Sjukdomen kan yttra sig på andra sätt än genom alkoholmissbruk, exempelvis arbetsnarkomani, narkomani, psykisk sjukdom, medberoende, narcissism och så vidare. Delar av detta har Markus växt upp med.

Vid ett tillfälle skulle Markus söka pengar för att gå en vuxet-barn vecka på Nämndemansgården. Han fick då flera gången frågan ifall det var hans mamma eller pappa som hade alkoholproblem. Svaret var att ingen av dem har det. Det var svårt för handläggaren att förstå att man kan lida av ett alkoholmissbruk, även när inte någon av ens föräldrar missbrukar.

Anhöriga till missbrukare behöver inte vara barn eller en partner. Långt fler drabbas, direkt eller indirekt. Sjukdomen kan ärvas både genetiskt och socialt. Markus ska se till att han inte för den sociala delen vidare.

Klicka här för att läsa mer om ACA

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar