Kategori Nocturum NY

Under förrförra veckan genomförde Nocturum två seminarium om alkoholen i exponeringssamhället. Vi hade förutsättningslösa diskussioner om ämnet där var och en bidrog med sina perspektiv. Jag har suttit och gått igenom materialet från seminarierna. Här är en sammanställning över några av de ämnen som vi kom in på under samtalen. De kommande veckorna kommer jag att resonera vidare om ämnen genom blogginlägg på Nocturums hemsida. Hör gärna av dig på oskar.jalkevik@nocturum.se ifall du har tankar om något av ämnena som du vill vill skriva om eller diskutera.

/Oskar Jalkevik

 • Alkohol som ursäkt. Är det mer okej att visa upp sig på pinsamma bilder om det finns en flaska med alkoholdryck på bilden?
 • Sociala medier delar upp oss i kluster. Dels ser Facebook till att vi ser mer av de vänner som delar våra intressen. Vi väljer att följa dem som delar vår egen åsikt. Det är lätt att ta bort/avfölja en person som visar bilder som man själv inte gillar. Dem som undviker alkohol får därför ett intryck av att ”de flesta andra inte är så intresserade av alkohol” medan dem som skriver mycket om sina alkoholvanor också får se många andra som exponerar sitt drickande i stor utsträckning. Det egna alkoholvanorna förstärks.
 • På nätet hittar man fler likasinnade. För den som annars skulle ha ett tråkigt liv kan kontakter från Internet ge en aktivare fritid vilket kan minska behovet av att att använda alkohol för att förgylla livet.
 • Det kan finnas situationer där frivillig eller ofrivillig exponering kan vara bra för att ha bevis mot den som gör dumma (lagliga eller olagliga) saker på fyllan. Exponering av ett destruktivt alkoholbeteende kan vara det som krävs för att en person ska inse att alkoholvanorna är problematiska eller att ställa någon till svars.
 • Integritet. Andra passar på att ta kort när man gör något pinsamt. Sedan har man inte kontroll över hur bilderna sprids. Bråket på en gymnasieskola i Göteborg i höstas är ett exempel på hur fel det kan bli i värsta fall. Även den ofrivilliga övervakningen i form av övervakningskameror kan anses vara integritetskränkande. Detta kan bli problematiskt för den som inte vill att exempelvis familjen ska känna till vilka alkoholvanor man har.
 • Nyktra på Twitter kan få andra att vara försiktigare med sina alkoholvanor eller vad dom visar upp. På samma sätt som nykterister kan ha en dämpande konsumtionseffekt afk.
 • Kan man ha fest över skype? Alla sitter vid varsin dator framför en kamera och umgås med alkohol. Är det ett bra sätt att umgås eller är det bara tragiskt för ensamma människors om söker tröst?
 • Fyllefilter på Internet och i mobilen. Är det bara ett roligt skämt eller kan fyllefilter vara en varningsklocka för individer som dricker för mycket?
 • Bluetoothpromillemätare kopplad till sociala medier. Du blåser en gång i timmen hela kvällen och ditt resultat publiceras, så som många använder exempelvis Run keeper. Används kanske mest för att skryta men kan också skapa en reaktion i omgivningen när någon dricker för mycket.
 • Kan alkohol vara en statussymbol på sociala medier, på samma sätt som det kan vara afk?
 • Hur vet vi vem på nätet som är missbrukare? I de fysiska mötena har många lärt sig se signaler på när någon har alkoholproblem. Kan vi se dessa signaler även på Internet?
 • Alkoholreklam i sociala medier. Reklamen i sociala medier är smart. Exempelvis får vi veta att flera av våra vänner gillar ett visst ölmärke och att vi också borde gilla märket.
 • Ibland önskas en fredad zon. I ett visst sammanhang kan man komma överens om att stänga av kamerorna och inte Twittra. Detta för att pinsamheter inte ska spridas till familjen eller till media.
Senaste inläggen

Lämna en kommentar