Kategori Nocturum

Igår var jag träffade en Guy Lööv som är socialpolitisk ombudsman på PRO för att diskutera alkohol i äldreomsorgen. Ett intressant samtal laddat med både kunskap och värderingar.

Den nya lagen som i sommar möjliggör för äldreboenden att servera alkohol kommer inte göra någon skillnad. Alkoholen finns där redan idag, nu blir det mindre krångel kring den. Eftersom att alkoholen redan finns där idag så finns redan problemen. Ett dement person som inte själv inser att dess alkoholkonsumtion är ett problem för sig själv och för omgivningen är ett tydligt exempel på detta. Inom hemtjänst kan våldsamma brukare vara ett arbetsmiljöproblem

Utgångspunkten ska vara att den som vill dricka alkohol ska kunna göra det. På vissa äldreboenden går man i samlad grupp och köper alkohol. Ibland ordnar anhöriga med detta. I de allra flesta fall är det inget problem (samma som för de flesta åldersgrupper alltså). Men ibland blir det socialt eller medicinskt problem. Då ska personalens professionalitet komma in i bilden. De ska ha kunskapen att dels bedöma när alkoholen kan bli ett problem, men också att vidta åtgärder vid de tillfällena. Denna princip gäller förstås alla sjukdomar. Tyvärr finns inte alltid denna kompetensen.

Det var som sagt ett intressant samtal med Guy på PRO. Dessutom gav han tips på fler intressanta aktörer att fortsätta samtala med. Det ska jag absolut göra. Till hösten blir det dessutom ett seminarium i detta ämne!

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar