Kategori Nocturum NY

sub-behandling

Jag kanske missar någonting helt uppenbart men jag tycker det är svårt att se det parlamentariska läget i frågan om substitutionsbehandling. Det finna stora regionala skillnader i frågan där politiker i Skåne, oavsett partifärg, tycks vara mest positiva till olika former av substitutionsbehandling. Jag gjorde ett försök att reda ut frågan genom att söka på riksdagspartierna hemsidor. På Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas hemsidor ger sökningen noll träffar. Extra egendomligt då Kristdemokraterna  profilerar sig inom frågan och höll en presskonferens i ämnet så sent som igår.

Bland det jag hittar på partiernas hemsidor är det inte lätt att se någon tydlighet. Förstås är inget parti helt emot substitutionsbehandling men man är olika mycket för det. Det är svårt att se att blocken har en sammanhållen syn. Enklast är vänsterpartiet som har den helt klart mest positiva synen i frågan.

I det här blogginlägget av Magnus Callmyr konstateras att det finns regionala skillnader men att landsting med alliansstyre tillsammans med Miljöpartiet är en gemensam nämnare för landsting som har en mer restriktiv syn på substitutionsbehandling.

Ser du att det finns ett tydligt parlamentariskt läge för frågan?

Mycket kan hända på tio år men dagens parlamentariska läge kan förstås ge en fingervisning om vilken riktning det kommer att röra sig. På Nocturums seminarium 1 mars diskuterar vi bland annat framtiden för substitutionsbehandling med fokus på år 2022. Var med och diskutera frågan!

Klicka här för att se inbjudan till seminariet

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar