Kategori Nocturum

Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka, Riksförbundet för Leversjuka, ILCO samt 1,6 miljoner-klubben arrangerar lördagen den 22 oktober seminariet Rädda magen kl.13.00-17.00 på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Som skribent på Nocturum tänker jag självklart gå dit. Jag ser hela initiativet som ett nytt perspektiv på alkoholfrågan.

Internationellt har man länge pratat om en hälsotrend och även spekulerat in om våg två av den hälsotrend vi såg på 80-talet med non-smoking, workout och jogging  har fått fart nu under 2010-talet. Det ökade intresset för annorlunda dieter som GI och LCHF, alla yogaklasser och spa- och relaxersemestrar talar för det. Skillnaden på våg ett och två är att den inre hälsan fått större utrymme i våg två.

Ur ett alkoholperspektiv var det intressant att den första hälsovågen sannolikt bidrog till det minskade drickande under 80-talet. Frågan är om historien kommer att upprepa sig under hälsovåg nummer två. Att seminarier som Rädda magen initieras talar för det.

För den nyfikne kan jag berätta att Lars Blomström från Capio Maria/Capio Psykiatri kommer tala om dolda risker i socialt accepterad alkoholkonsumtion, Rolf Hultcrantz från Karolinska om hur magen faktiskt påverkas och Åke Andrén-Sandberg kommer tala om hur en person med kronisk med en kronisk lever- eller magsjukdom ska tänka när det gäller alkohol.

Seminariet är kostnadsfritt men anmälan obligatorisk.

Hoppas vi ses och tillsammans får nya perspektiv på alkoholfrågan.

/Sofia, för Nocturum


Senaste inläggen

Lämna en kommentar