Kategori Nocturum

Stig-Björn Ljunggren bloggar om sitt arbete med en text om alkohol

I onsdags en stark chiligryta och en Pinot Noir från Nya Zeeland, ”Rua” för 159 flaskan. Om det är Lill-lördag kräver det också sina offer. Vinet fick en speciell karaktär av den riviga grytan och jag är inte säker på att den kom till sin fulla rätt.

Jag håller på att skriva om alkohol och därför försöker jag kombinera min egen vardagskonsumtion med reflektioner över vad det egentligen handlar om, det där med vårt/mitt drickande. Tänkte att den här bloggen skulle kunna vara en bra plats att fundera högt kring deta.

Därför blir det lite fritt hopp mellan händelser, reflektioner, etc. Håll tillgodo.

Häromdagen hörde jag SACO:s samhällschef Gunnar Wetterberg på Distinget i Uppsala.

Wetterberg talade om framtidens arbetskraftsbrist och vilka reserver som finns att mobilisera. På sextio- och sjuttiotalet möttes efterfrågan genom arbetskraftsinvandring och att kvinnorna kom ut på arbetsmarknaden. Men nu?

Ett svar är förstås att alla i utanförskap lotsas in på arbetsmarknaden. Eller att, som statsministern föreslår, fler jobbar längre. Men också att frånvaron minskar, exempelvis  genom att sjukskrivningar och förtidspensioner ses över.

Och, vilket Wetterberg noterade lite i förbigående, borde vi kanske reflektera över hur stor del av frånvaron som kan förklaras av alkohol? Om sen det är alkoholen som är förklaringen, eller om bakomliggande faktorer (nerver, motgångar, tristess etc) som tar vägen via alkoholen innan det sjunker ner i utanförskatsstatistiken, det kan vi säkert diskutera.

I vart fall, Wetterberg skrev för en tid sedan en bok om alkoholen i arbetslivet, ”Alkoholen, samhället och arbetslivet” (SNS Förlag 20099) som är mycket läsvärd och en utmärkt sammanfattning av läget just nu. Han hoppar dramatiskt från historiska händelser till statistik.

Själv undrar jag om min egen onsdagsflaska kommer att stå emot Bag-In-Boxtrenden. Själv har jag svårt för boxarna. De är plebejiska och kan möjligtvis motiveras på en trädgårdsfest eller 50-årsfest. Jag ser inte bara till innehållet utan också ritualen, det distinkta ”ploppet” när korken dras ur flaskan, den tunga inkapslingen med tydlig kupning av flaskbotten, och så vidare.

Möjligtvis är det lite snobberi från min sida, ett försök från medelklasskullen att blicka ner på mugglarnas vulgära livsstil. Som om mitt fina Glasbruksrundeonsdagsglas skulle vara lite finare än någon som klunkar ur IKEA-glas…

Men nackdelen – eller om vi så vill, fördelen – med flaskan är förstås att det där extra glaset blir svårare att få. Då är en lite kran på en box mycket händigare. Tillgång ger bruk. Konsumtion kommer ur att det finns något att konsumera. Definitivt. Alla som sett en Bag In Box öppnas vet att tillgång främjar konsumtion.

/Stig-Björn Ljunggren

Senaste inläggen

Lämna en kommentar