Kategori Nocturum

Funderingarna går vidare kring människor som möter alkohol på jobbet. Jag har fastnat för äldreomsorgen. De har ett uppdrag som går ut på att göra livet så bra och naturligt som möjligt för människor som är i en utsatt situation. Vad detta innebär i praktiken är inte alltid lätt att veta.

I det här radioinslaget diskuteras frågan om alkoholister som har hemtjänst: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5052300

Ska hemtjänsten köpa ut alkohol till en person som helt klart dricker för mycket och hur ska hemtjänsten agera när de gör hembesök hos någon som är kraftigt påverkad av alkohol?

Vi kan konstatera att den som inte har hemtjänst är fri att köpa hur mycket alkohol den vill. Inom äldreomsorgen ska livet vara så vanligt som möjligt. Samtidigt har äldreomsorgen i någon mening även en vårdande funktion.

Jag har frågat en del vänner i branschen som ger olika syn på frågan om alkohol i äldreomsorgen. Vissa menar att man ger brukaren det dem vill ha, oavsett. Om en diabetiker vill ha mycket godis så ger man dem det, och kompenserar med ännu mera insulin.

Som tankesmedja ska man egentligen inte leverera lösningen men min spontana tanke är att personalen behöver kunskap om alkohol. På samma sätt som personalen måste genomgå en enklare utbildning (delegering) för att dela ut mediciner, så är det rimligt att personalen har kunskap om alkohol, som både kan vara substitut för en lugnande medicin, men samtidigt vara en stor fara.

I radioinslaget så säger en av deltagarna: ”Alla vet att Jeppe super men ingen frågar varför”. Ska personalen inom äldreomsorg söka svar på den frågan? Kanske finns det äldre som ökar sin alkoholkonsumtion när man blir mer ensam? Kanske finns det andra förklaringar? Om min hypotes om ensamhet stämmer så torde det vara där åtgärder sätts in.

Det lutar mot att Nocturum anordnar ett seminarium om detta under början av hösten. Mer info kommer!

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar