Kategori Nocturum

I Nocturums spår alkoholen i exponeringssamhället kollar vi på hur alkoholfrågan påverkas av att vi exponeras mer och mer, frivilligt och ofrivilligt. Mycket  av vår exponering sker i cyberrymden, i sociala medier. När jag har diskuterat alkoholen i exponeringssamhället med människor så slås jag ibland av hur mycket frågan faktiskt liknar alkoholfrågan i den så kallade köttrymden. Vår förmåga att vilja efterlikna vår omgivning och på olika sätt visa upp våra alkoholvanor kan åtminstone till viss del vara densamma. Vår förmåga att ha synpunkter på andras alkoholvanor kan finnas på båda. Ändå finns det skillnader mellan dessa två ”rymder”.

Här är några viktiga skillnader mellan alkoholen i cyberrymden och köttrymden:

  • Sociala medier tenderar att överdriver våra agerande. Vi ser mer av dem som delar våra egna vanor. Det så kallade majoritetsmissförståndet förstärks.
  • Med dagens teknik kan vi inte använda alla sinnen i cyberrymden. Smak och lukt kan inte stimulera (eller anti-stimulera) oss vid val av alkoholvanor.
  • Vi kan skydda oss bakom skärmen. Det kan uppfattas som obehagligare att möta en kraftigt påverkad människa i köttrymden jämfört med sociala medier.
  • Det som sker på sociala medier lagras och kan få snabb och omfattande spridning.

De direkta konsekvenserna av alkoholkonsumtion kan vi skydda oss från genom skärmen. Chattar vi med en kraftigt överförfriskad person så kommer vi inte få stryk ifall personen skulle snedtända. De indirekta konsekvenserna av alkoholen kan dock förstärkas. Både nätet och alkoholen är faktorer som kan göra oss mindre blyga, kombinationen kan göra oss dubbelt oblyga, på gott och ont. Risken för dumma kommentarer kan öka när en berusad person skriver på nätet. Men framför allt förstärks de indirekta konsekvenserna i form av budskapens spridning. Ett enkelt budskap, exempelvis en pinsam handling på fyllan eller en bild på ett fint vinglass, kan få väldigt stor spridning. Ofta större spridning än vad motsvarande budskap skulle få i köttrymden.

Kom och diskutera alkoholen i cyberrymden på vårt seminarium 13:e september där flera kunniga personer pratar om alkoholens roll i sociala medier.

Klicka här för att läsa mer om och anmäla dig till seminariet

/Oskar Jalkevik

Senaste inläggen

Lämna en kommentar