Kategori Nocturum

Susanna Alakoski gästade på Svenska Sällskapets lunchseminarium i måndags den 17 oktober och berättade om  hur boken Svinalängorna arbetades fram. Boken handlar om några barn som blir vänner vars familjer flyttar till ett nybyggt bostadsområde i Ystad på 60-talet. Det är många invandrarfamiljer och låginkomsttagare som hamnar i miljonprojektsområdet och kvarteret får av kommunen namnet Svinalängorna.

Boken lyfter upp klassamhällen, barns utsatthet och överlevnadskraft i alkoholiserade familjer, fattig tillvaro och otrygghet. Boken blev vinnare av Augustpriset för årets svenska skönlitterära bok 2006 och har blivit en teaterföreställning och film 2010.

Susanna berättar att hon aldrig trodde boken skulle få sådan uppmärksamhet som den fått och är glad över att boken faktiskt blev skriven. Susanna jobbade nämnligen heltid med annat jobb och var småbarnsförälder. Hon berättar att boken skrevs på ”stulen tid”, på vägen till och från jobbet, sena kvällar och vid tillfällen då andra gjorde socialt roliga grejer med varandra.

Susanna har även kommit ut med en barnbok ”Dagens Harri” och den senaste boken från 2010 heter ”Håpas du trifs bra i fengelset”.

/Zahra på Nocturum

Senaste inläggen

Lämna en kommentar