Kategori Nocturum NY

Här om dagen presenterade P4 Västmanland forskning från centrum för klinisk forskning i Västerås som visar att ungdomar (13-15 år) som är aktiva användare av sociala medier dricker mer alkohol än genomsnittet. Ungdomar som ägnar sig mycket åt e-sport dricker däremot mindre alkohol än genomsnittet.

Klicka här för att höra eller läsa nyheten på p4 Västmanlands hemsida

När jag var ung deltog jag i datorfestivalen Dreamhack (år 1997 och 1998). Jag minns att många gick ut för att röka men jag minns ingen alkohol. De flesta av oss som var där var rätt nördiga individer med fokus på spel och datorteknik. Vi var sociala med varandra men väldigt få tänkte tanken att dricka alkohol. De av våra jämnåriga som valde musikfestival framför datorfestival exponerades för betydligt mer alkohol. Jag uppfattade gamer-kulturen som väldigt nykter, åtminstone medan vi var där. Många drack säkert mycket alkohol vid andra tillfällen. Sambandet är kanske inte helt ologiskt och går delvis i linje med tidigare forskning som visar att människor som är nyktra i större utsträckning är ensamma. Kanske ligger det något i nidbilden av den ensamma killen som sitter hemma och spelar datorspel utan några kompisar som grupptrycker till alkoholkonsumtion. Eller kan vi kanske se e-sportare som vilka sportare som helst, de väljer att inte dricka alkohol för att kunna maximera sina resultat?

Kontrasten är sociala medier. Professorn som uttalar sig i P4 Västmanland menar att sociala människor är mer aktiva även på sociala medier och antyder ett samband mellan att vara social och att gilla alkohol.  Till skillnad från den socialt aktiva ungdomen som tidigt lär sig använda både alkohol och sociala medier som smörjmedel för att förgylla sitt sociala liv? Det är också troligt att ungdomar som är aktiva användare av sociala medier exponeras för mycket mer alkohol än e-sportare. Bilder och kommenterar om dryckenskapen är vardag i flödena, även för ungdomar i nedre tonåren.

Kom och diskutera alkoholens roll i sociala medier på vårt seminarium 13:e september där flera kunniga personer pratar om alkoholens roll i sociala medier.

Klicka här för att läsa mer om och anmäla dig till seminariet

/Oskar Jalkevik

 

Senaste inläggen

Lämna en kommentar