Kategori Nocturum

När man sitter och Googlar på ”samband alkohol cancer” så får man förstås (som alltid på Google) massor av resultat. Men man inser också att frågan inte är så het. Bland de tio översta resultaten kommer en som hete Alkohol ökar risk för bröstcancer från SVD, publicerad april 2008. Vi tittar på nästa sida, alltså bland resultaten 11-20. Bröstcancerfrågan förekommer betydligt oftare än cancer i mun och hals, vilka också är cancerformer med samband till alkohol. En artikel med rubriken ”Muncancer” kommer dock som nummer elva på Google.

Det första någorlunda aktuella mediainslaget är på plats nummer 16, det är ett SVT-inslaget ”Forskare: Alkohol ökar risken för bröstcancer” från augusti 2011. Det är ett sakligt inslag som berättar att en deciliter vin om dagen, ungefär ett halvt glas, ökar bröstcancerrisken med 10 procent. Bland dem som intervjuas är flera (men inte alla) förvånade. Konstigt med tanke på att det på Google finns flera år gamla sökresultat som pekar åt samma håll. Hade man frågat samma personer om samband mellan cancer och kost, motion eller rökning, så hade dom troligtvis inte blivit lika förvånade. Av någon anledning är alkoholsambandet svårare att kommunicera ut.

Som vanligt när det gäller mediainslag om alkohol så glömmer inte SVT bort att på slutet nämna de positiva hälsoeffekter som små mängder alkohol kan ha. De glömmer dock ange att detta inte gillar alla, utan främst 55+åringar.

Senaste inläggen

Lämna en kommentar