Kategori Nocturum NY

Tankesmedjan Nocturum anordnar seminariet Klassiska tänkare om alkoholfrågan, fredag 7/2-2014. Tre personer har tolkat varsin klassisk tänkare ur ett alkoholperspektiv. Under två timmar presenterar de sina tolkningar under ledning av moderator Kristina Sperkova. Seminariedeltagarna får boken Klassiska tänkare om alkoholfrågan som Nocturum lanserar samma dag.

Dag och tid: Fredag 7:e februari klockan 13:00 – 15:00
Plats: Kompetenscenter Stockholm. Fleminggatan 7
Anmälan: Längst ner på denna sida.

Klicka här för att följa eventet på Facebook

Carl Cederberg, lektor i filosofi, Centrum för praktisk kunskap, Södertörns högskola

Sokrates betraktas som en förnuftets förkämpe. Han lät sig dock förföras, bland annat av rödvin. Jag har inget alls emot drickande, säger Sokrates i sin alkoholindränkta dialog, Gästabudet. Liksom växterna kan få för mycket eller för lite vatten, menar Sokrates, gäller det för människorna att dricka endast så mycket vin att vi inte överväldigas, men låter oss förföras och blir upplagda för att samtala på ett lekfullt sätt.

Jesper Ahlin, magisterstudent med specialisering mot politisk filosofi, Uppsala universitet

John Locke skrev att människans naturliga frihet ligger i att hon är fri från varje högre makt på jorden och inte underkastad någon människas vilja eller lagstiftande makt, utan bara har den naturliga lagen som rättesnöre. Genom denna naturliga lag har individen rätt att söka det hon själv anser vara gott, vilket också omfattar rätten att begå misstag på vägen. Liberalismens fader pekade på en privat sfär som inte ens goda avsikter får tränga in i utan tillstånd.

Petter Nilsson, styrelseledamot i centrum för Marxistiska samhällsstudier

Karl Marx berömda mening: Det är inte människornas medvetande som bestämmer deras vara utan tvärtom deras samhälleliga vara som bestämmer deras medvetande. Meningen ger oss nyckeln för att analysera även moderna fenomen. Hur har alkohol kommit att fylla den funktion det har för oss idag? Hur kan en substans ha så olika konsekvenser för olika människor, klasser och samhällen? Marx ger oss nyckeln till hur en kritik av alkoholen kan bli en kritik av det samhälle som behöver alkohol.

Klicka här för att se inbjudan som PDF-fil
Klicka här för att se eventet på Facebook

Det går inte längre att anmäla sig då seminariet redan har varit

Senaste inläggen

Lämna en kommentar