Kategori Nocturum NY

Nocturum genomförde för en vecka sedan ett rundabordssamtal om den muslimska rörelsen och alkoholfrågan. Som vanligt visar det sig att verkligen är väldigt intressant. Det finns inte direkt några vetenskapliga studier att hänvisa till när det gäller muslimers alkoholkonsumtion eller attityder till alkohol.

Vi konstaterade i vårt samtal att å ena sidan tas det för givet att muslimer är nyktra, så mycket för givet att alkoholfrågan i flera muslimska organisationer är en icke-fråga som man inte behöver tala om. Å andra sidan att flera muslimer i Sverige omdefinierar islam för egen så att det t ex räcker om man är helnykter under Ramadam.

På sikt kan man tänka sig att alkoholfrågan blir mer brännande för den muslimska rörelsen – frågan är om det då är för sent?

I vårt rundabordssamtal förde vi också ett resonemang om hur många sociala frågor de muslimska organisationerna i Sverige orkar bära. Det finns redan nu förväntningar på,  från övriga samhället, att de muslimska organisationerna ska arbeta med hedersrelaterat våld, förorter som brinner och integration i allmänhet.

Från Nocturums sida konstaterar vi att verkligen onekligen är intressant. Vi fortsätter rota och forska i frågor om den muslimska rörelsen och alkoholfrågan.

/Sofia

Senaste inläggen

Lämna en kommentar