Kategori Nocturum

Kommer frågan om gårdsförsäljning i Sverige fortfarande vara aktuell? Är det fortfarande ett stort fokus på ungdomsfylleriet och rattfylleriet eller är det andra typer av fylleri som står i fokus? Kommer det finnas någon ny aktör som vill diskutera alkoholfrågan på ett nytt sätt?

2030 kan kännas avlägset. Det är 17 år kvar. Om vi backar bandet 17 år så befinner vi oss i år 1996. Då var Sverige förhållandevis nya medlemmar i EU. Vi var i början av en konsumtionsökningen. Diskussionen kretsade mycket runt Sveriges möjligheter att bevara införselkvoterna inom EU eller om införseln skulle behöva pareras med en alkoholskattesänkning. 1997 sänktes vinskatten. Detta är frågor som lever kvar ännu idag även om EU medlemskapet inte är något nytt idag.

Det är inte osannolikt att ovan nämnda frågor fortfarande finns kvar i diskussionen om 17. Sannolikt har alkoholskatterna hunnit justeras i uppåt eller nedåt, kanske har även EU:s regelverk för inre marknaden hunnit förändras på ett sätt som påverkar införselkvoterna på alkohol. Men det borde även ha hunnit dyka upp nya frågor som är på agendan!

Kanske har det dykt upp nya alkoholdrycker vars egenskaper anses särskilt kontroversiella och därför debatteras särskilt mycket? Det kan ha skett nya framsteg inom forskningen som gör att dagens teser inom alkoholpolitiken anses som förlegade? Eller så är allting precis som vanligt?

Under Almedalsveckan anordnar Nocturum seminariet Spanarna där tre kunniga personer inom alkoholområdet ger varsin framtidsspaning på frågan ”Vilken alkoholfråga är den mest diskuterade i Sverige år 2030?”

Seminariet äger rum onsdag 3:e juli klockan 11:30-12:00. Vi håller till i Soberia White Corner, på Kilgränd i centrala Visby.

Klicka här för att läsa mer om seminariet

Klicka här för att komma till seminariets Facebook-event

Senaste inläggen

Lämna en kommentar